Professor of Political Science and International Relations
Murat Somer’in web sayfasına hoş geldiniz
Polarizasyon, Depolarizasyon, Demokratik Yenilenme ve Barış
Prof. Dr. Murat Somer, Özyeğin Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi ve 2024-2025 akademik yılı Central European University Budapeşte’ bulunan Demokrasi Enstitüsü’nde OSUN Kıdemli Demokrasi ve Kalkınma Üyesi. Karşılaştırmalı siyaset ve Türkiye ve dünyada adil, barışçıl ve demokratik kalkınma konularına odaklanan bir bilim insanı olan Somer’in çalışmaları: karşılaştırmalı demokratikleşme, kutuplaşma ve kutuplaşmayla mücadele, demokratik erozyon ve muhalefet stratejileri, seküler ve dini siyasetler, etnik çatışmalar, ve Türk ve Kürt Meselesi üzerine kitap, kitap bölümü ve makalelerde yayımlandı. Editörü ve yazarı olduğu yakın dönem eserler arasında, Polarizing Polities: A Global Threat to Democracy ((Kutuplaşan Siyasal Yapılar: Demokrasiye Küresel Bir Tehdit, Jennifer McCoy ile beraber) ve Milada Dönüş: Ulus-Devletten Devlet Ulusa Türk ve Kürt Meselesinin Üçİkilemi var.
Daha önce Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör olarak Koç Üniversitesi’nde çalıştı. Aralarında Princeton Üniversitesi’nde Demokrasi ve Kalkınma Bursiyerliği, Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nde Kıdemli Akademisyenlik, Harvard Üniversitesi Weatherhead Center for International Affairs’de Ziyaretçi Akademisyenlik, ve Stanford Üniversitesi Abbasi Program in Islamic Studies’de Ziyaretçi Akademisyenlik ve Okutmanlık olmak üzere çeşitli geçici görevler üstlendi. Central European University’deki Demokrasi Enstitüsü, Brown Üniversitesi Demokratik Erozyon konsorsiyumu, ve Institute
for Integrated Transitions (IFIT) Küresel Kutuplaşma İnisiyatifi’nin Danışma Grubu üyesi.
Somer’in verdiği lisans ve lisansüstü dersler, karşılaştırmalı siyaset, uluslararası politik ekonomi, 21. yüzyılda otoriterlik ve demokrasi, kutuplaşma ve kutuplaşmayla mücadele, dünyada din ve laiklik, ve modern Türkiye’nin tarihi ve siyaseti üzerinde yoğunlaşıyor.
Dünyanın birçok üniversitesinde ve düşünce kuruluşlarında konuşmalar ve dersler verdi. Demokrasi, kutuplaşma, kalkınma, hak ve özgürlükler gibi konularda sivil topluma ve siyasal partilere gönüllü katılım ve katkı sağladı ve danısmanlık yaptı. Ulusal ve uluslararası yazılı ve görsel medyaya yorumcu, köşe yazarı ve uzman olarak katkılar yaptı.
İletişim: Özyeğin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesi Nişantepe Mah. Çekmeköy, 34794 İstanbul Türkiye Özyeğin Üniversitesi Ofis: Sosyal Bilimler Binası AB2 274 Tlf. +90-216-564-9504 E-mail: murat.somer@ozyegin.edu.tr ; murat.somer4@gmail.com